2013/04/30

Város, utca, irányítószám

Webáruház, Magyarország

Ez a "Nem hiszem el, hogy ennyire hülye vagy" kategória, amikor egy kiszállításos rendeléshez a derék vásárló képtelen megadni a saját címét. Érted: ahova kéri a rendelést. Ahova azt szeretné, hogy odataláljon majd egy ember egy csomaggal, aminek a tartalmát szeretné megkapni. Aminek az árát esetleg kifizette előre bankkártyával. És képtelen az ehhez szükséges három tök egyszerű, legnyilvánvalóbb adatot pontosan megadni.

Egy statisztikához kellett leválogatnom anonim módon irányítószámokat és városokat. Az eredménylistát sorba rendeztem városokra (!) ábécé-szerint, erre ilyenek vannak a sor elején, hogy:
  • -
  • 2100
  • 2111
  • 2183
  • és még sokan mások...

Még egyszer: ezek a városok lista elején vannak! Nem irányítószámok, ezek a címként megadott városok.

A boltban a címmegadás nem egy rejtélyes, agyonbonyolított űrlapon történik, hanem a legegyértelműbb város, utca házszám, irányítószám feliratú mezőkben, pontosan abban a sorrendben, ahogy egy borítékot vagy levelezőlapot megcímzünk. (Gondolom, a Posta is tudna mesélni.)

Tessék, tipikus példa:

Város: 2517, utca házszám: Kesztölc Petőfi Sándor u. 5. Irányítószám: 2517

Elképzelem, ahogy anyjuk ül a gép előtt, egy ujjal nyomogatja a gombokat. Túl van már a név és e-mail cím beírásának tortúráján, és belefut a következő megpróbáltatásba, meg kell adni a címet. Aszongya:

- Mondd már apjuk, mi is a pontos címünk?
- 2517 Kesztölc, Petőfi Sándor u. 5.
- Várjál, várjál! Első mező: 2 5 1 7, katttttintok-a-következőre... K e s z t ö l c... stb. Apjuk!  maradt egy üres mező!
- Mi va' odaírva?
- Irányítószám!
- Há' az a 2517!
- Ja.

És odaírja. És nem veszi észre. Íme egy másik csodálatos elme:

Város: 2941, utca házszám: Csupor u. 89, Baromfi udvar, Tollfosztó Kft. Irányítószám: 2941

Az, hogy a cégnevet külön mezőben meg lehet adni eggyel lejjebb? Kit érdekel? Belefért az utca-házszám mezőbe? Belefért. Akkor meg mi bajunk van?! Ez ugyanaz a kategória, aki a rendelés során a) nem veszi észre, hogy beállíthat külön szállítási és számlázási címet; b) észreveszi, de nem tudja megoldani. Mindkettő beírja a megjegyzés rovatba, hogy a számlát a Tilinkó Kft. részére kérném kiállítani a következő címre hogy..., a különbség, hogy az utóbbi még odaírja azt is, hogy láttam, hogy be tudok állítani új számlázási címet, de túl bonyolult volt, nem tudtam átírni, ezért. Pont tegnap jött egy ilyen rendelés, az asztalt fejeltem le kínomban. Túl bonyolult volt? Rá kell kattintani a Szerkeszt feliratú gombra, és meg kell adni egy másik címet, vazz!

Oké, higgadjunk le, itt a végére a legsúlyosabb arc, aki ezt tudta megadni címnek:

Város: 2895, urca házszám: Kossuth 2, irányítószám: 2895

Persze, édes lelkem, és ha szerencsénk van, akkor a 2895 egy olyan kis aprócska pötty a térképen, ahova a bitek is sárga busszal járnak, és csak egy Kossuth van benne, ami történetesen utca vagy tér vagy út vagy köz vagy szobor vagy fa vagy bokor. Mert ha véletlenül kettő van ezek közül, akkor majd a futár bejárja egész 2895-öt, amíg meg nem talál téged, igaz-e aranyom? Vagy maj' mekkérdi a Mári nénit amott-a ződ kerítésné', és majdan ő megaszondja-e hogy hó' vagyol!

Sűrű. sűrű sötétség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése